Blog

Sahiden, şimdi siz bizi anladınız mı?

Malumunuz yarın 3 Aralık Dünya Engelliler Günü… İçerisinde bulunduğum mesajlaşma gruplarında sözde etkinlikler planlanıyor: “Engellilerin yüzünü boyayalım, oyun oynatalım, onların çalıştığı kafelere gidelim vs.” Koskoca bir gün, indirgene indirgene bu etkinliklere indirgendi. Oysaki engelliler günü ve mayıs ayındaki engelliler haftası engellileri anlamak ve sorunlarına çözüm bulmak, engellilerinde bu toplumda herkesle eşit olduğunu vurgulamaktı asıl amaç. …

Genco Erkal’ın Ardından…

Hepimizin malumu olduğu üzere geçen hafta çok önemli bir sanatçıyı, Genco Erkal’ı kaybettik… Kendisini maalesef ki sahnede izleme şansım veya yakından tanıma şansım olmadı. Ama uzaktan bile çok sevdiğim bir insandı… Aslında kendisini tanıma sürecim bir dönem içerisinde bulunduğum bir edebiyat çevresindeki sohbetlerimizde konu Nazım Hikmet şiirlerine geldiğinde Nazım’ın şiirlerini seslendirdiğini öğrenmem ile olmuştu. Şiirleri …

Türkiye’de Engellilik Sorunu ve Mucize Filminin Düşündürdükleri

Aslında seneler önce izlemiştim Mahsun Kırmızıgül’ün çektiği Mucize ve Mucize 2 filmlerini. Fakat geçen gün çok değerli arkadaşım Gözde Evcin’in YouTube kanalında “engellilik” üzerine yapacağımız yayını planlarken Gözde bir film önermemi istediğinde aklıma Mucize geldi ve yayın öncesi bilgilerimi tazelemek adına filmi ben de bir kez daha izledim. İzlemeyenler için kısa bir anlatım yapayım. Mucize …

Eğitimsizliğin Engeline Karşı Bilimsel Bir Kalkınma: Farkındalık Eğitimi Bilim Kurulu

Bu hafta 10 – 16 Mayıs Engelliler Haftası… Engelliler konusu, toplumun maalesef ki riyakâr davrandığı konuların başında gelir. Bu kanıya nasıl vardığımı sorarsanız; toplumu daha dikkatli gözlemlemenizi tavsiye ederim. Toplumda bulunan bireylerin oldukça ciddi bir çoğunluğu işine geldiği yerde “engelli” deyip ötekileştirirken, işine gelmediği yerde “engelli” olarak adlandırdığı bireyin engelini görmezden gelebiliyor! Örneğin; bir işe …

Hayatı Konfor Alanında Yaşamak Değil, Başarılar Kazanmak İstiyorum!

Başta bu sayfa olmak üzere pek çok platformda sürekli aynı konuyu ele alıyorum. Elbette ki ben de farklı konulardan bahsetmek isterim. Ama kendimizi anlatmaya çalışmaktan diğer işlerimizi anlatmaya fırsat kalmıyor… “Her şeyin fazlası zarar” der atalarımız. Ekmeğin ve suyun fazlası zarar olduğu gibi; korumacılığın da, iyi niyetin de faydası zarardır. Bu durumu en çok yaşayanlardan …

Hayatı Diyalektik Açıdan Okumak

Değişimin ve gelişimin çelişkilerden kaynaklandığına dair felsefi bir teori olan Diyalektik Kuramı; Alman filozof Georg Wilhelm Friedrich Hegel tarafından 1807 yılında ortaya atılmıştır. Hegel bu kurama göre doğru bilgiye ulaşmanın tez (bizim ortaya attığımız ve/veya savunduğumuz görüş) ile antitezin (bizim savunduğumuz görüşe karşıt görüş) ile çarpıştırılması sonucunda elde edilecek sonuçla (sentez) ile mümkün olacağını savunur.[1] …

Sana mı kaldı!

Bu sözü sık sık duyarız… Gençler, bir konuda fikir beyan etmek istedikleri zaman hemen söylenir: “Sen sus, büyükler konuşsun! Sana mı kaldı!” veya bir genç idealist olup, ülkesi için bir şeyler yapmak istediği zaman yine “Dur, sana mı kaldı!” denir. Evet; bana kaldı, sana kaldı, ona kaldı! Her karışı dedelerimizin kanıyla sulanan bu toprak onlardan …

Sivil Toplum Kuruluşlarının Değerini Geri Kazanmak: Sorunlar ve Çözümler

Günümüzde sivil toplum kuruluşları, demokratik toplumların temel yapı taşları olarak kabul edilirken, maalesef özünden uzaklaşarak bazı bireylerin kişisel çıkarları için kullanıldığı, içi boşaltıldığı ve amacından sapmış gibi görünmektedir. Ancak sivil toplum kuruluşlarının asıl amacı, farklı kesimleri bir araya getirerek ortak amaçlar etrafında birleşmek, vatandaşların sesini duyurmak ve toplumun gelişimine katkıda bulunmaktır. Bu kuruluşlar, yasal çerçevede …

Türkiye’de Engelli Olmak

Başta bu sayfa olmak üzere daha önce pek çok platformda Türkiye’de engelli olmanın zorluğu üzerine yazılar yayınlamıştım. Fakat gözlemim o ki; bizim toplum bu şekilde gittikçe biz daha bu konuda çok yazı yazar, çok konferans veririz. Çünkü; yapılan tüm çalışmalara rağmen bir arpa boyu yol alınamadığı, toplumdaki “engelli” algısının bir türlü değişmediği, engellilerin hala ayrımcılıklara …

Üniversite ve Nitelikli Eğitim Üzerine

Türkiye’de eğitim sisteminin yetersiz olduğu hemen hemen her siyasi görüşe mensup bireyler tarafından kabul edilen bir durum. Bu sebepledir ki; bu konu üzerine sayısız makaleler yazılmış, hemen her ortamda sohbetlerin ana konusu olmuş ve gerçekten ülkesi için dertli insanların sıklıkla “Yahu ne yapabiliriz acaba?” diye kendine sorduğu ve üzerine çokça düşündüğü bir konu olmuştur. Fakat …